Watercolor portrait of Laughing Gull (Leucophaeus atricilla)

Laughing Gull

Leucophaeus atricilla
common Kow notes and laughing bursts

Learn to identify the Laughing Gull by ear. Master the "ha-ha-ha-ha-HAH-ha" phrase and tell it apart from similar species.

“kow... ha-ha-ha-HAH!”

What the Laughing Gull sounds like

Nasal kow notes trade places with loud, strident bursts that sound uncannily like a laugh.

How to tell it apart

Listen for: “ha-ha-ha-ha-HAH-ha”

Lessons featuring the Laughing Gull

Ready to test your ear? Practice identifying the Laughing Gull's sounds in these interactive in-app lessons.

Start Learning Free

Where you'll hear it

Breeds along the Atlantic and Gulf coasts of North America, from Maine to Texas, as well as the Caribbean and northern South America. Winters mainly from the U.S. Southeast southward through the Caribbean to coastal Peru and Brazil.

Sandy beaches, salt-marsh islands, estuaries, mudflats, harbors, coastal landfills, and urban waterfronts.

Colonial nesting begins in late spring. Post-breeding dispersal peaks late summer. Most northern breeders migrate southward in autumn; some remain year-round in the Gulf and southern Atlantic states.

How to recognize it by sight

A medium-sized, coastal gull easily recognized by its raucous, laugh-like calls and, in summer, a crisp black hood. Sleek and agile, it often patrols beaches, marshes, piers, and parking lots in noisy flocks, deftly snatching food from the surf—and from other birds.

Similar species

Franklin’s Gull

Smaller with shorter bill.

Bonaparte’s Gull

Noticeably smaller and daintier.

Black-headed Gull (vagrant)

Slightly smaller, with paler gray mantle.

Laughing Gull song FAQ

What does a Laughing Gull sound like?
Nasal kow notes trade places with loud, strident bursts that sound uncannily like a laugh. Listen for the "ha-ha-ha-ha-HAH-ha" phrase.
How do I tell a Laughing Gull from a Franklin’s Gull?
Franklin’s Gull: Smaller with shorter bill. In flight shows broad white band on trailing edge plus more black and white pattern in primaries. Has white underwings and darker hood. Breeds inland prairies, rarely coastal.
When is the best time to hear a Laughing Gull?
Colonial nesting begins in late spring. Post-breeding dispersal peaks late summer. Most northern breeders migrate southward in autumn; some remain year-round in the Gulf and southern Atlantic states.